Saturday, April 13, 2013

Taman Negara Pahang & tip for trekking..

mengucap panjang rasa bile tengok blog tak terupdate sekian lama..tapi nak buat macam mana..esaimen test presentation all this thing menghantui diri ini selain izzue islam dan nazim othman (gatal)...ok back to the title..first time jejak kaki ke tempat yang dikatakan antara yang tertua di dunia..di dunia uols..bukan Malaysia...selalu jugak tengok promo tourism kat tv tu ha pasal taman negara..tapi bile nak jejak ke sana hanya Allah yang tahu..and finally rezeki aku sampai ke taman negara ni..Alhamdulillah..

ini semua plan our lecturer just want to introduce us pasal gis application ni..so kerjasama pengarah dan ajk yang terlibat (termasuklah aku yang tetiba jadi ajk peralatan..sabar je jah oi)...Alhamdulillah berjalan lancar walaupun ada beberapa cabaran dan dugaan semasa kitorang kat sana..

paling penting dan tak dilupa...


sume backpack..malas nak pegang...
dugaan pertama datang bile tempat duduk basah gara2 bocor..tak pasal2 separuh badan sejuk...bad UTM provide bus bocor...

then, bile sampai of course kena angkut barang2 dapur dulu naik bot baru orang yang angkut naik bot...barang dapur memang super banyak sebab tampung 40 orang dan 3 hari.. *pengsan


 sebelum naik bot...





naik bot pegi campsite..

ni rantai manusia orang panggil..


first day activity gi trekking naik bukit dan redah hutan untuk mandi sungai..here's the tip guys..

- pakai topi cos redah hutan kite tak tahu ape yang jatuh dari atas nanti..so topi can protect us..
-bawak air banyak.. masa trekking aritu aku bawak satu botol kecik air mineral dan satu botol kecik 100 plus..you know what..tak cukup...
-bawak makanan..sangat penting selain air..in case korang pancit tahap dah tak boleh jalan..maybe some food can bring energy...biskut or roti dah memadai...
-tuala kecik..buat lap peluh la..gantung je all time kat leher...

 that number says 344m dari aras laut...

 ni baru naik bukit terisek..belum naik gunung tahan...memang tak la..



naik bukit turun bukit dan redah hutan jus nak berendam dalam sungai ni..nasib baik ko sejuk...
second day activity - naik bot ke canopy walk then go to perkampungan orang asli...then terpaksa redah lagi hutan dan mandi sungai...


ada certain tempat agak gayat sampai tak berani nak jenguk bawah..dah la tali bergoyang..

orang asli is the most pro people kalau bab hutan...seriously....

their house..



something tragic happen bile kitorang balik ke campsite..khemah kena serang dengan babi hutan..mostly banyak khemah bocor..ada tu sampai dah tak boleh duduk langsung...rupanya babi2 ni geledah barang2 yang ada dalam khemah tu...mula bingung jugak..tambah bingung bile bilik mandi pempuan kena kunci..damn taman negara..apesal kunci..dah tak pasal2 mandi kat tempat lain...untungnya our lecturer suruh the ladies stay kat homestay for one night..and guys still stay and prepare breaksfast for us..ok...

*sedikit nasihat pada sesiapa yang nak duduk khemah kat taman negara..bile nak trekking tu pliss bungkus je khemah korang tu..beg pun sama..


sebelum diserang...


bile YB (yang babi) melawat kawasan...

haiwan ni pemalu sebenarnye...

when the cute one come...

0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design